MUN (Model United Nations), pek çok lise ve üniversitede düzenlenen ve temel olarak Birleşmiş Milletlerin farklı komitelerinin, simülasyon olarak öğrenciler tarafından canlandırıldığı ve genelde konferans şeklinde gerçekleşen bir etkinliktir. Türkiye’de MUN konferansları genellikle İngilizce gerçekleşiyor ama okulumuzda Kapaklı Anadolu Lisesi ile beraber gerçekleştirdiğimiz MUN, Türkçe olarak yapılmaktadır. MUN konferansları bakış açınızı değiştirebilecek bir etkinliktir. Çok karmaşık gibi görünen problemleri 10 dakika önce tanıştığınız komite arkadaşlarınızla çözebileceğiniz, topluluk önünde konuşma korkunuzu yenebileceğiniz, kendinizden çok farklı insanları tanıyabileceğiniz, sınırlandırılmamış bir alanda düşünce özgürlüğünüzü  farklı dillerde tartışabileceğiniz, İngilizcenizi ilerletebileceğiniz ve her şeyden çok keyif alabileceğiniz bir konferanstır MUN.

    Özel ÇOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Kapaklı Anadolu Lisesinin ortaklaşa gerçekleştirdiği bu etkinlikte; öğrencilerin; öğretmenlerin destekleri ile sosyalleşmeyi, araştırma yeteneği kazanmayı, ifade yeteneği, ekip çalışması gibi farklı özellikleri kazanmaları hedeflenmektedir. Buna ek olarak okulumuz,  bu etkinlikte en iyi delegasyon seçilerek birinci olmuştur. Danışman  öğretmen  Fuat ÖZBAY,  yarışmacı  öğrenciler  Seniha  Naz DİŞCİOĞLU, Emirhan ŞENGÜÇ, Çağan ÖZTÜRK’tü. Öğrencilerimizin ödülleri, Kapaklı  İlçe  Milli  Eğitim Müdürü  Halil  VARDI  tarafından verilmiştir.  Bunun  yanı  sıra  10  farklı  ülkeyi  temsil  eden lise  öğrencilerinin  etkinlik  sonu  çıkardıkları  yasalar  ise  şöyledir:

ÇOSB / KAL MUN  2024  KARARLAR  METNİ

  1. Ülkelerdeki kadınların, istihdam alanında sahip olduğu haklara erişmesinde -özellikle endüstriyel sanayi gibi alanlarda kadınların eşitsizliğe daha fazla uğramasına karşın Birleşmiş  Milletlere  bağlı  olacak  şekilde  işleyiş  gösterecek  bir  kurumun  kurulmasına karar  verilmiştir. Bu  kurumun  her  ülkenin  işleyişine  de  uyum  sağlaması  açısından, ülkelerin  hükümeti  altında  bir  devlet  bürosu  olarak  bulunması  uygun  görülmüştür.  Bu büro,  düzenli   bir   şekilde  denetlemeye  tabii  tutacak  ve  tutulacaktır.  Her endüstriyel sanayi işletmesinde zorunlu olarak %35  oranında  kadın  işçi  çalıştırılmak zorunda olacaktır. Bu şekilde kadınların istihdam alanında daha da ön  plana çıkabilmesi amaçlanmıştır.
  • Gençlerin istihdamında yaşanan işsizlikler ve ekonomik sıkıntılar sebebiyle gençlere stajdayken ve      mezun olduklarında iş imkanının önünü açabilecek meslek liselerinin sayısının arttırılmasına, bu meslek liselerinin kurulacak olan kido eğitim merkezine bağlı olarak faaliyet göstermesine karar verilmiştir. Kido eğitim merkezleri birleşmiş milletlere bağlı olan tüm            ülkelerin başkentlerinde şube bulunduracaktır. Sadece yüz yüze değil, fiziki şartlardan  dolayı  ulaşamayan gençler için kurulacak online webinar sayesinde   eğitimler verilecektir. Her ülkenin tüm şehirlerinde organize sanayi bölgelerinde faaliyet  gösterecek   şekilde nitelikli meslek liseleri açılacaktır. Açılan meslek liselerinde, kariyer günleri   oluşturularak liseli gençlerin işsiz kalma olasılığı neredeyse ortadan kaldırılacak, üniversite seviyesinde öğrenim gören kişiler için ise “Yüksek Öğrenim Kariyer Günleri “düzenlenecek ve fabrikalarda staj yapmaları kolaylaştırılacaktır.  Bunlara bağlı olarak hem gençlerde istihdamın desteklenmesi hem de bu yönde eğitimlerin verilmesi amaçlanmıştır.
  • Engellilerin istihdamı için onları girişimciliğe teşvik edecek programların zorunlu kılınmasına ve bu programların Birleşmiş Milletler tarafından desteklenmesine ve denetlenmesine karar verilmiştir. Ek  olarak  yeni  açılacak  olan  kurumlarda  engelli bireylere kolaylık sağlayan fiziksel şartların  bulunması  zorunlu kılınacaktır. İl ve ilçe merkezlerinde,  genel  engelli  iş  alanları  kurulacak, bu  iş alanları genel olarak engelliler için rahat yapılabilecek işlerden oluşacaktır. Engelli dostlarımızın sorunlarına göre ayarlanan bu iş alanları ile onların da iş ortamına uyumu sağlanacaktır. Bu  alanlar  devlete bağlı olacak ve devletlerin bu merkezler için %1 lik bir hazine bütçesi ayırması zorunlu tutulacaktır. Evde  kalmak  zorunda     olan engelliler için ise sanal ortamda yazılım gibi home office imkanı sağlayan alanlarda  eğitim verilmesi sağlanacaktır. Böylece ana iş dallarına giremeyen  engellilere  farklı  bir  alanda  çalışma  hakkı     sunulacaktır.
  • Teknoloji  istihdamının  hızlıca gelişebilmesinin yolunun gençlerden geçiyor olmasına bağlı olarak gençlere bu alanda eğitim verecek kurumların arttırılmasına, bu kurumların Birleşmiş Milletler tarafından her açıdan desteklenmesine, bu sayede gençlerin bu konularda  önlerinin açılmasına, bu kurumların kurulacak gençlik büroları ile denetlenmesine karar verilmiştir. Teknolojide, lider ülkelerin kendi teknolojilerini ülkelerle paylaşabileceği ortamların oluşturulması, belirli bir  oranda desteğin sağlanması zorunlu kılınmıştır. Birleşmiş  Milletlere   bağlı   olan   ülkelerinin  ortak  bir   teknoloji  ofisi  kurmasına, bu ofis ile büyük teknolojilerin dünya geneline yayılmasına, sonuç olarak teknoloji  istihdamının  da  geliştirilmesine  karar         verilmiştir.
  • Genel istihdam için öncü programların oluşturulmasına karar kılınmıştır. Bu programlar, günümüzde sahip olduğumuz programlardan farklı olarak daha interaktif ve ulaşılabilir olacaktır. Genel istihdamı arttırmak bütün ülkelerin genel asli amacıdır. Bu doğrultuda, bütün MUN ülkelerinin bir  arada oluşturduğu “İstihdam Bürosu” adlı projesi ile ülkelerin devlet destekli istihdam alanları kurulması  sağlanacaktır. Böylece  devletlerin eksik olan istihdam alanlarını belirleyip yatırımlarını bu alanlar doğrultusunda verebilmesinin önü açılacaktır. Krediler, bu  alanlara  destek  üzerine  daha  rahat   çıkartılacaktır.  Bu büro ise genel  olarak  eksik  istihdam alanlarını belirlemede ülkelerin birlik olarak  çalışmasına öncülük  edecektir.

Okul müdürümüz Bekir  Behçet YAZICIOĞLU, etkinliğin anlam ve önemini belirten konuşması ile etkinlik son buldu. Devamında katılımcılara okulumuzun teknik atölyeleri tanıtılmıştır.